Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Gewoontes veranderen kost tijd

Al een paar jaar had ik de wens om 1 x per week boodschappen te gaan doen i.p.v. elke dag na 17:00 nog naar de winkel te spurten om daar te bedenken wat we die dag zouden gaan eten. 

Deze gewoonte was er ingeslopen nadat ik bijna 20 jaar geleden in een huis ging wonen. Daarvoor had ik 10 jaar met mijn man gevaren op een binnenvaartschip, waar het de gewoonte was om wekelijks een winkelkar vol boodschappen aan boord te sjouwen, zodat je minstens een week voorraad had want je wist nooit zeker wanneer je weer in de gelegenheid was voor nieuwe.

Zo'n kar vol, zijn een heleboel boodschappen die je in de winkel al 2 x door handen hebt gehad (nog geen zelf scan in de jaren 90) die van de winkel in je auto moeten en daarna van je auto via een steiger of loopplank op je schip, wat niet altijd heel gemakkelijk was en daarna vervolgens de hele mikmak weer in de voorraad- en koelkast. Kortom een hele klus. Misschien overdrijf ik het een beetje, maar het was gewoon niet mijn favoriete bezigheid. Toen ik afscheid nam van het leven als schippersvrouw aan boord en met onze kinderen in een huis ging wonen, genoot ik er dan ook enorm van dat ik iedere dag een kleine boodschap kon doen wat naar mijn beleving veel minder tijd en energie kostte. 

De laatste paar jaar begon ik toch een paar nadelen te ondervinden van het dagelijks boodschappen doen. Het kost vaak meer geld door impulsaankopen en we aten vaak laat doordat ik last minute nog even snel naar de winkel ging. Tijd voor verandering dus. 

Omdat ik nog steeds geen fan ben van grote karren vol ben ik begonnen met boodschappenservice. Ik heb dat een paar keer geprobeerd maar viel toch al snel weer in mijn oude patroon nadat de voorraad weer op was. Je moet toch bij zo'n service vooruit plannen en daar liep het op stuk. Toen werd het per drie dagen boodschappen doen, dat scheelde ook al een aantal supermarktbezoekjes. Helaas moest ik toch nog regelmatig even snel op en neer voor een vergeten product als gevolg van het niet maken van een boodschappenlijstje. Het grappige is dat je vaak dezelfde mensen tegenkomt, die blijkbaar dezelfde gewoonte hebben.

Blijkbaar was de noodzaak niet zo groot om mijn gedrag te veranderen. Ik wilde het wel, maar het was ook geen ramp dat het bij het oude bleef. Het werd pas 'noodzakelijk' voor mij toen er een eng virus (Covid 19) opdook begin vorig jaar. Ik vond het behoorlijk spannend en wilde het liefst zo min mogelijk op plaatsen komen waar veel andere mensen kwamen, zoals ons ook steeds geadviseerd werd. Ik plande maaltijden via een maaltijdplanner en aan de hand daarvan maakte ik een boodschappenlijstje. Ook werd de boodschappenservice weer ingezet. Helaas was dat wederom geen succes aangezien een heleboel mensen hier gebruik van gingen maken en 2 weken van te voren bedenken wat te gaan eten, dat was voor mij nog een deur te ver. 

Inmiddels zijn we driekwart jaar verder en ben ik er over uit dat ik graag 2 x per week boodschappen doe, 1x voor de doordeweekse dagen en 1x voor het weekend. Dit werkt voor mij en het past bij ons leven hoe het er nu uitziet. Het maaltijden plannen en boodschappenlijstje maken helpt enorm.

Het punt dat ik wil maken is dat gewoonten veranderen tijd kost, je moet het heel graag willen (noodzaak) en voor meer succes en sneller resultaat helpt het om een goed plan van aanpak te maken. Een dosis geduld en doorzettingsvermogen is ook belangrijk. Val je terug in oud gedrag wees dan niet te streng voor jezelf. Het hoort bij het proces van veranderen. Bekijk je het plan van aanpak nog eens goed, pas desnoods iets aan en pak de draad weer op. Het is misschien een cliché maar de aanhouder wint. 

Wil je graag je eetgewoonten veranderen met een goed plan van aanpak? 

Kijk voor meer informatie op www.mariannemeeter.nl

Overige blogs

Waarom water drinken helpt bij afvallen

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Bij volwassen is dit 55% en bij zuigelingen zelfs 70%. Gedurende dag verlaat een deel van dit water met afvalstoffen ons lichaam via adem, urine en zweet. Het is belangrijk om te zorgen dat het vocht in ons lichaam op peil blijft door water te drinken.

Lees verder

Weggooien is zonde.Toch?

Ik hoorde het mijzelf zeggen bij een 2de keer opscheppen. “Weggooien is zonde” Deze zin zat blijkbaar toch nog ergens in mijn onderbewuste opgeslagen, want dit is juist iets waar ik mijn deelnemers in de praktijk op wijs.

Lees verder

Gewoontes veranderen kost tijd

Al een paar jaar had ik de wens om 1 x per week boodschappen te gaan doen i.p.v. elke dag na 17:00 nog naar de winkel te spurten om daar te bedenken wat we die dag zouden gaan eten. Deze gewoonte was er ingeslopen nadat ik bijna 20 jaar geleden in een huis ging wonen.

Lees verder

Boost je immuunsysteem met voeding en leefstijl!

Grote kans dat je, net als ik, helemaal klaar bent met corona en dat je er het liefst helemaal niets meer over hoort! Helaas is corona nog niet klaar met ons en zolang dat de werkelijkheid is kunnen we het niet compleet negeren.

Lees verder

Lekker genieten!

Ben jij kampioen genieten? En gaat dat soms ten koste van de gezonde leefstijl die je graag zou willen? Laat je dan inspireren door deze blog.

Lees verder

Vegan is hip & gezond

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker plantaardig te eten. Door minder dierlijke producten te kiezen, belast je het milieu een stuk minder en voorkom je een hoop dierenleed, daarbij komt dat het eten van veel rood en bewerkt vlees schadelijk voor je gezondheid kan zijn.

Lees verder

Slaap jezelf fit en slank

Bij het bereiken van een gezonder leven en gewicht denk je niet als eerste aan slapen. Vaker wordt gedacht aan meer sporten en vooral gezonder en minder eten. Toch is slapen een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl.

Lees verder

Believe in your selfie

Ben jij ook zo jaloers op van die mensen waarbij alles zo makkelijk lijkt te gaan, die vol overtuiging hun doelen nastreven en waarbij het ook allemaal lukt? Wat is toch hun geheim?!

Lees verder

Past chocolade in een verantwoord verwenmoment?

Ik schrijf deze blog naar aanleiding van mijn beursactie op de ladies night in hotel Iselmar. Mijn vraag was of bezoekers van mijn stand hun verantwoorde verwenmoment wilde delen. Voor sommige mensen was dit niet eenvoudig, verwenmomenten kennen we bijna allemaal wel, maar vaak zijn ze niet even verantwoord.

Lees verder

Vullen of voeden

Het menselijk lichaam heeft om goed te kunnen functioneren voedingstoffen nodig. Deze voedingsstoffen krijgen we binnen via onze voeding. Om alle benodigde vitamines en mineralen te consumeren is het belangrijk dat we vers en gevarieerd eten.

Lees verder

Beperkende gedachten

Zoals beloofd in mijn vorige blog, kom ik nog even terug op het onderwerp beperkende gedachten. Wat zijn beperkende gedachten en waarom zou je er iets over moeten weten? Vanaf het moment dat je opstaat, is ons brein actief de hele dag door. Bij het nemen van beslissingen of het uitvoeren van activiteiten klinkt het geluid van ons innerlijke stem, die ons adviseert op basis van eerder opgedane ervaringen.

Lees verder

 
 
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren